Over RUNA

Rond 1920 is het heidegebied rond Voorthuizen stukje bij beetje ontgonnen met als doel landbouw en veeteelt. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog ontstond er langzaam een nieuwe bron van inkomsten naast landbouw en kleinschalige veeteelt. Vanuit ‘het westen’ zochten vakantiegangers naar pension en onderdak voor de warme zomermaanden. Het vervolg laat zich raden! Rond 1962 ontstond RUNA.

Het team

Vakantieoord RUNA

RUNA is van oorsprong een van de oudere parken in de omgeving, het was er al eerder dan de Gerrit Jans Hoeve. Er werden al vroeg in de jaren 60 een paar vakantiehuisjes verhuurd in zomerperiode. Snel volgt het camping gedeelte met in het midden een zwemplas.

1985

De omgeving is van oorsprong heide. Zoals op deze kaart zichtbaar is werd het al vrij snel op een natuurlijke manier groen. De zwemplas maakte plaats voor een zwembad. De afkorting ‘RUNA’ staat voor Rust Uit Na Arbeid, dit is natuurlijk nog steeds van toepassing.

1996

RUNA is vanaf nu onderdeel van Gerrit Jans Hoeve. Na een grondige renovatie werd er een frisse start gemaakt. Momenteel zijn er op het park geen vrije kavels.